SOCIALE ECONOMIE
De sociale economie bestaat uit bedrijven en initiatieven die in de eerste plaats mensen tewerkstellen die niet in het reguliere arbeidscircuit terecht kunnen.
Sociale economie bedrijven willen een specifieke maatschappelijke meerwaarde realiseren, en respecteren daarbij bepaalde principes:
- tewerkstelling en competentieversterking
(met aandacht voor positie van mensen uit kansengroepen) - duurzame ontwikkeling
- voorrang van arbeid op kapitaal
- democratische besluitvorming
- maatschappelijke inbedding
- transparantie
- kwaliteit en duurzaamheid


Deze ondernemingen leveren net als ‘reguliere ondernemers’, goederen en diensten waarvoor klanten en behoeften bestaan. Het doel is echter sociaal, de middelen zijn economisch.
Sociale economie bedrijven gaan op zoek naar activiteiten die een antwoord bieden op de noden van de medewerkers. Of Reguliere bedrijven zoeken werknemers voor hun werk. Maatwerkbedrijven zoeken werk voor hun werknemers.
Werknemers in de sociale economie zijn vaak mensen met een arbeidshandicap, mensen met een medische, mentale, psychische of psychosociale problematiek of langdurig werklozen. In een sociaal economie bedrijf krijgen deze mensen de nodige ondersteuning en coaching in hun job. Er wordt ook aan competentieverbreding gedaan.
Er is een grote diversiteit aan ondernemingen en initiatieven binnen de sociale economie. Denk aan kringloopwinkels, sociale restaurants, energiesnoeiers, groenwerkers, fietspunten, ...
VORMEN VAN SOCIALE TEWERKSTELLING
Maatwerk bij
collectieve inschakeling
in een maatwerkbedrijf
De pijler ‘maatwerk bij collectieve inschakeling’ wil werk en ondersteuning op maat bieden aan mensen die moeilijk een job vinden en hen zo naar het reguliere circuit laten doorstromen. De doelgroep van deze maatregel zijn:
- personen met een arbeidshandicap
- personen met een psychosociale problematiek
- langdurig werkzoekenden (minstens twee jaar) die extra begeleiding nodig hebben.
Maatwerkbedrijven zijn de vroegere sociale en beschutte werkplaatsen.
Individueel
Maatwerk
Vanaf 1 juli gaat de nieuwe regelgeving 'Individueel Maatwerk' van start. Deze maatregel vervangt een aantal andere vroegere maatregelen waaronder LDE, VOP,...
Zowel reguliere bedrijven als maatwerkbedrijven kunnen gebruikmaken van deze maatregel.
Individueel maatwerk verlaagt de drempel voor de aanwerving en tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking en zorgt voor een goede werkomgeving en begeleiding. Werkgevers kunnen rekenen op een financiële ondersteuning in de vorm van een loonpremie en/of een begeleidingspremie. Zelfstandigen met een arbeidsbeperking kunnen beroep doen op een ondersteuningspremie.
Arbeidsmatige
activiteiten
in de sociale economie
Arbeidsmatige activiteiten in de sociale economie gaan over: tijdelijk onbetaalde activiteiten, gericht op arbeidsattitudes, het opdoen van arbeidsritme, enz. met een duidelijke focus op het zetten van stappen naar betaalde arbeid.
De doelgroep van deze trajecten zijn personen die vanwege medische, mentale, psychische, psychiatrische en/of sociale problematieken niet betaald aan de slag kunnen, maar wel in staat zijn om minimaal 12u in de week deel te nemen aan arbeidsmatige activiteiten. Zij kunnen dit aantal uren gradueel opbouwen en hierbij drempels afbouwen om zo stappen naar betaald werk te zetten.
Deze vorm van tewerkstelling is tijdelijk en wordt aangeboden in maatwerkbedrijven of partnerschappen tussen maatwerkbedrijven en welzijnsorganisaties.